HDMBLM logo

Pozdravna riječ

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

Osobita nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas ispred Organizacijskog i Znanstvenog odbora na 9. kongres Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati od 09.-12. svibnja 2018. u prekrasnom multifunkcijskom konferencijskom i poslovnom prostoru KRAŠ Auditorium u Zagrebu.
Zagreb će ponovno biti grad domaćin najvećeg i najznačajnijeg znanstvenog skupa za našu struku i to nakon punih 25 godina od održavanja našeg, sad već povijesnog prvog nacionalnog kongresa 1993. godine. Nastojali smo složiti program prilagođavajući se novostima u medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini, istodobno vodeći računa i o interesima članova našeg društva i drugih kolegica i kolega kojima je laboratorijska medicina područje strukovnog i znanstvenog interesa.
Prije samog otvaranja kongresa predvidjeli smo održavanje predkongresnog simpozija na kojem će se predstaviti aktivnosti radnih grupa Povjerenstva za stručni razvoj HDMBLM-a te dosad objavljene nacionalne smjernice.
Tijekom tri dana znanstvenog programa predviđeno je 6 znanstvenih simpozija kroz koje će se prikazati najnovija postignuća u laboratorijskoj dijagnostici i harmonizaciji u području hemostaze, laboratorijskoj dijagnostici kroničnih bolesti, molekularnoj dijagnostici, primjeni novih biljega, dijagnostičkim testovima u ekstravaskularnim tekućinama te upravljanju laboratorijem, a uz brojne predavače i stručnjake iz Hrvatske, kao i na dosadašnjim kongresima, pridružit će nam se i istaknuti strani predavači.
Najavljujemo i nove sadržaje u programu kongresa. U jutarnjim satima prije znanstvenih simpozija bit će organizirane po dvije sekcije Pitajte stručnjaka „Meet the expert“. Osnovna misao vodilja bila nam je omogućiti zainteresiranim sudionicima izravne upite i razgovor sa stručnjacima iz odabranih specijaliziranih područja o ciljanim problemima s kojima se susrećete u svom svakodnevnom radu.
Posebna nam je želja na ovom, a nadamo se i na budućim kongresima omogućiti usmena izlaganja posterskih sažetaka što većem broju sudionika, pa smo u programu svakog dana predvidjeli zasebne sekcije usmenih izlaganja postera, s tim što će najbolje usmeno izlaganje biti nagrađeno.
Predviđene su i brojne industrijske radionice te prikaz najnovijih dostignuća u području razvoja laboratorijske opreme i novih reagensa kroz bogatu izložbenu ponudu.
U godini održavanja ovog kongresa, obilježit ćemo i 65. obljetnicu HDMBLM-a, te 30. obljetnicu samostalnog djelovanja HDMBLM-a, te se nadamo kako ćete svojim sudjelovanjem doprinijeti kvaliteti i zanimljivosti ovog slavljeničkog kongresa, kako bi ovaj kongres bio zaista kongres za pamćenje.
Veselimo se zajedničkom druženju i vidimo se u Zagrebu.

 Désirée Coen Herak
Predsjednica Organizacijskog odbora
Daria Pašalić 
Predsjednica Znanstvenog odbora

 

HR EN